Jak posílit zájem o značku?

Investujte do obsahového marketingu dlouhodobě. Můžete tak změnit zvažování brandu. 

B006

Jak posílit zájem o značku?
Daniel Libertin
01/10/2021
Využívat obsah k dlouhodobému budování značky, nebo ke krátkodobému posílení konverzí? A proč ne rovnou obojí? Náš přístup ke content marketingu tyto dva účely propojuje.

Bankovní sektor nebo automotive. To jsou příklady odvětví, ve kterých jsou nákupní procesy zpravidla delší a zákaznické cesty komplexnější. Navíc se tu většinou potkávají online i offline touchpointy. Pokud se vaše firma pohybuje v podobných oblastech, content marketing hraje významnou roli zejména ve vyšších a středních patrech funnelu. Tedy ve chvílích, kdy vám jde o posilování zájmu o značku a její zvažování.

 V takových případech je content marketing běh na dlouhou trať a vyžaduje počáteční investice, které zaručí kvalitní tvorbu i propagaci. Výsledky se dostavují postupně. Za jak dlouho si na sebe blog většinou dokáže vydělat?

Content, který se vyplatí

Kdy se začne investice vracet? Podívejte se, jak se vyvíjejí obsahové platformy, které dlouhodobě spravujeme a mají již zavedenou pozici.

V prvním půlroce se návštěvnost blogu rozbíhá velmi pomalu, protože zejména vyhledávače začínají blog postupně indexovat. V dalších šesti měsících se tempo zrychluje a jen během druhého roku se objem neplaceného trafficu zvyšuje zhruba trojnásobně. Zjednodušeně lze říci, že po dvou letech si blog vydělá na svou existenci, jelikož díky nárůstu organického trafficu nebudete muset platit za polovinu návštěv.

Kvalitní obsah si zaslouží kvalitní promo

Zpočátku je samozřejmě nutné obsah dotovat mediálními rozpočty, ale jak ukazují výsledky námi spravovaných platforem, media spend ve třetím roce v průměru klesá o 40 % oproti prvnímu roku. Neplacená návštěvnost vám tak zpětně „zaplatí“ prostředky, které jste investovali do propagace.

Od tohoto bodu se totiž vaše náklady na propagaci dále snižují a blog již běží do velké míry „samospádem“. Navíc je téměř vždy pravidlem, že neplacená návštěvnost je mnohem kvalitnější než placený traffic. Lidé, kteří se k vašemu obsahu dostanou sami, ať už přímo, přes Google, Seznam či jiné weby, tráví na vašem webu více času, dočtou články a také se častěji vracejí. Nemluvě o větší pravděpodobnosti konverze.

Jak zajistit, aby se vaše investice do blogu vrátila co nejdřív?

Tady je několik tipů.

1. Pravidelně publikujte nový obsah

Ideální je začít se „starter packem“ neboli počátečním balíčkem několika článků. Ocení ho hlavně vyhledávače. Hodí se i mini-kampaň, která na blog v prvních měsících přitáhne větší okruh uživatelů. Následně si stanovte frekvenci publikování, a té se držte. Ocení to vaši čtenáři a stejně tak i Google, který lépe hodnotí pravidelně aktualizované weby s čerstvým obsahem. Platí rovnice, že s rostoucím objemem obsahu, počtem článků a videí poroste autorita vašeho webu u vyhledávačů a zároveň i počet návštěv a interakcí uživatelů s vaším obsahem.

2. Pište o tom, co zajímá vaše čtenáře

Váš obsah by měl vždy vycházet z potřeb vašich čtenářů, tedy potenciálních zákazníků, a nabízet jim řešení jejich problémů a starostí (ideálně pomocí vašeho produktu). V krajním případě můžete tvořit i takzvaný wiki content čili encyklopedický obsah, který formou hesel odpovídá na nejčastější dotazy uživatelů. Nebojte se ale ani lifestylovějšího obsahu, který není přímo napojený na váš produkt a bude spíš konkurovat obsahu v jiných médiích.

Wiki_Skodapedia_01
ŠKODApedia je „wiki prvek“ na webu ŠKODA Storyboard, pravidelně aktualizovaný o nová hesla. Jdeme tak naproti algoritmům vyhledávačů.

3. Staňte se expertem na dané téma

Když budete dlouhodobě tvořit obsah na vybraná témata, algoritmy vyhledávačů budou váš web hodnotit jako experta v dané oblasti. A zároveň ho umisťovat výše ve chvíli, kdy začnou lidé hledat související dotazy. Tím výrazně zvýšíte nejen návštěvnost z organického vyhledávání, ale díky rostoucí autoritě ve vybraném oboru nepřímo také počet webů, které odkazují na váš obsah, a tedy i traffic z odkazujících zdrojů.

Schéma série článků na téma začátky podnikání, které jsme vytvořili pro Českou spořitelnu. Tvorbou sérií článků na dané téma zvýšíte pravděpodobnost, že Vás bude Google hodnotit jako experta v této oblasti.

4. Propagujte blog, jak nejvíce můžete. Hlavně na začátku

Bez toho to nepůjde. Jak dokládá i stále více využívaná metrika „share of search“, brandové kampaně, pod které řadíme také propagaci obsahu, vedou ke zvýšení objemu vyhledávání dané značky (či tématu), a tím pádem nepřímo ke zvýšení trafficu z organického vyhledávání. Podpora je zásadní hlavně po spuštění obsahové platformy, pravidelná propagace contentu v dalších měsících pak viditelnost ještě víc podpoří.

Právě organické vyhledávání je typicky hlavní složkou neplacené návštěvnosti (tvoří kolem 50–60 %). Důkazem, že výše uvedená doporučení fungují, je očekávané tempo růstu trafficu z organického vyhledávání. Jak ukazují výsledky obsahových platforem, které pro naše klienty spravujeme, v prvních dvou letech existence blogu se návštěvnost každý měsíc v průměru zvýší více než o pětinu oproti předchozímu měsíci.

Zdroj: C3 Prague, Google Analytics v kombinaci s daty z klientských obsahových platforem

Pokud se budete držet výše jmenovaných zásad, vaše obsahová platforma se po zhruba dvou letech stane soběstačnou. Co víc, dokonce vám začne peníze vydělávat. Většinu návštěv přivede zdarma a uživatelé se sem začnou sami vracet – takové návštěvy jsou pro vaši značku velice kvalitní a relevantní. A odsud už je jen malý krok ke kvalitním leadům a konverzím.

Jsou ve vašem odvětví častější kratší zákaznické cesty? Přečtěte si, jak může content marketing přispět k okamžitému doručování leadů a konverzí.

Začtěte se dál...

Zajímá vás, co může obsah přinést vám?

Dáme vaší značce obsah. publikum. dosah. relevanci. pozornost.