Užitečnost jako kompas v rozbouřených dobách

Krize není jen průšvih a výzva, ale i příležitost tvořit obsah, který skutečně pomáhá.

B001

Užitečnost jako kompas v rozbouřených dobách
C3 Prague
03/06/2020
Krize může být příležitostí pro marketing a budování značky. Stačí vědět, v čem spočívá největší hodnota komunikace. Pandemie nám ukázala, že důsledný návrat ke kořenům marketingu funguje.

Obsahový marketing. Dvě slova, nespočet významů. Jaká je jeho role? Odpověď není jednoduchá, definic a interpretací je celá řada. Právě v pandemii nastal nejvyšší čas se ptát, jakou hodnotu má komunikace zákazníkovi přinést a jak ji v contentu co nejlépe ztělesnit.

Při uvažování o obsahu pomůže jednoduché pravidlo: Obsahový marketing je komunikace, která sama o sobě musí být užitečná po své publikum. Její největší hodnota tedy spočívá v tom, že lidi obohacuje, pomáhá a vzdělává. Díky užitečnosti pak vzniká pouto mezi značkami a lidmi, ze kterých se postupně stávají zákazníci.

Move fast and repair things

Právě v době koronavirové krize se užitečnost ukázala být pomyslným kompasem při plavbě rozbouřenými mediálními vodami. Šlo o skvělou příležitost, jak využít posun v technologii cílení a rozpoznávání zájmů publika pro jeho dobro. Třeba v podobě praktických a pozitivních informací, které usnadňovaly život v karanténě a nevyvolávaly zbytečnou paniku ani strach. Čtenáři nás dennodenně přesvědčují, že je takový přístup potřeba. A o články se správně zvoleným tématem měli zájem i během pandemie – příspěvky měly až o 30 % větší organický dosah než jindy.

Magazín ŠKODA Storyboard psal například o tom, jak si zpříjemnit karanténu a zábavně vzdělávat děti nebo jak vznikají respirátory pomocí 3D tiskárny.
Další článek poradil, jak a kde správně dezinfikovat auto. Necelé dva týdny po zveřejnění byl článek třetím nejčtenějším příspěvkem v celé historii magazínu.

Krize je příležitostí

V nejistých dobách zadavatelé reklamy často přestávají komunikovat, protože nevědí, jak na situaci reagovat. V krizi se přitom může skrývat příležitost pro budování brandu. Ukázaly to už výzkumy, které analyzovaly komunikaci v době finanční krize – firmy, které svůj marketing přizpůsobily aktuálnímu dění a nabídly relevantní informace, získaly konkurenční výhodu.

Také současná koronavirová krize představuje velký potenciál. Roste interakce s obsahem, ale snižuje se celkový objem brandové komunikace. Jinak řečeno: lidé konzumují mediální obsah víc než obvykle, o jejich pozornost se však uchází menší počet značek.

Obsahem můžete v době krize pomáhat nejen značkám,
ale i lidem. Jak na to?

  1. Pomocí dat zjistěte, co lidi potřebují.
  2. Určete silné stránky své značky.
  3. Zjistěte, jak tyto silné stránky zapadají do aktuálního kontextu.

Hypermarket Globus vytvořil seriál o bezpečném a promyšleném nakupování.

Začít můžete už dnes

Zkuste lépe a inovativněji hledat insighty i náměty. Na jejich základě pak tvořte obsah, který má smysl; od blogových příspěvků přes posty na sociálních sítích až po televizní spoty. Pusťte se do hledání postupů, procesů a nástrojů, které vám umožní ke komunikaci přistupovat systematicky. Osvojte si je ideálně pro dennodenní praxi. Mějte jasno v tom, za čím si stojí vaše značka, a pracujte s aktuálními daty. Jen tak dostanete k publiku obsah, který opravdu ocení.

Česká spořitelna se soustředila na hodnocení a predikci ekonomického dopadu krize. Třeba v oblasti cestovního ruchu, veřejného zdraví nebo online služeb. V dalším textu poradila, jak s dětmi mluvit o koronaviru. Čtenáři si mohli stáhnout i říkanky, díky kterým budou děti vnímat hygienu nejen jako povinnost, ale také jako zábavu.

Začtěte se dál...

Zajímá vás, co může obsah přinést vám?

Dáme vaší značce obsah. publikum. dosah. relevanci. pozornost.