„Nový svět je teprve v plenkách“

Rozhovor s maskovaným výtvarníkem a hudebníkem, tvořícím pod pseudonymem JAF 34.

B020

„Nový svět je teprve v plenkách“
Vojtěch Tkáč
21/03/2023
Zkoušet stále nové přístupy a experimentovat? Jeden z nejzajímavějších způsobů, jak se posouvat dál v jakékoliv kreativní činnosti. Své o tom ví i hudebník a výtvarník, který si říká JAF 34.

Před lety jako první pracoval s takzvanou nejčernější černou, ojedinělou barvou pohlcující světlo. Své debutové album zas posluchačům nabídl netradičně v podobě prázdného obalu bez CD nosiče. Tajemně tak nepůsobí jen umělcova identita, stejně kryptická zůstává i forma a obsah jeho tvorby. „Všeobecně mě baví nové technologie a celkový společenský posun,“ vysvětluje JAF 34 a pokračuje: „Jde o aspekty, které mi jako jedny z mála v dnešní turbulentní době dávají smysl. Takže je ve své tvorbě ještě tím víc přiživuju.“

Mezi fenomény, pro které se maskovaný producent nadchl, se řadí také nezaměnitelné tokeny a prostředí kryptoměn. I proto jsme s ním spolupracovali na rozsáhlém článku o NFT v hudebním průmyslu, který vyšel na blogu České spořitelny. JAF 34 rád sleduje trendy – ať už jde jen o chvilkový hype, nebo zásadní vynález, který proměňuje zvyklosti daného oboru. Otazníky nyní visí třeba právě nad novou érou digitálního světa, kde se vše od kryptoměn přes Web3 až po vize okolo NFT a prostředí metaverse dennodenně mění.

JAF 34 patří k prvním tuzemským umělcům, kteří fanouškům nabídli svá díla skrze tokeny. Společně s fotografem Tomášem Vranou vyrobil digitální sérii potemnělých grafik, které vyobrazují vyprázdněnost současné společnosti. Zájemci je mohli koupit prostřednictvím platformy KnowsOrigin. JAF 34 nevylučuje, že by jako NFT jednou vydal i autorské hudební nahrávky. Proč ho digitální trendy tolik fascinují a co od nich čeká do budoucna?

Za kolik milionů amerických dolarů se prodala nejhodnotnější NFT díla?

1) Merge (91,8)

2) The First 5000 Days (69,3)

3) Clock (52,7)

4) HUMAN ONE (29,9)

5) CryptoPunk (23,7)

Zdroj: crypto.com (4. 1. 2023)

Věříš, že tokeny NFT předznamenávají budoucnost kulturního průmyslu, nebo tady máme jen další chvilkový výstřelek?

Jde o nedílnou součást celkového marketingového mixu, který v hudební a celkově umělecké branži existuje. Přijde mi, že lidé žijí rychleji, než je zdravé. Všechny nové technologie potřebují čas, aby našly své skutečně využití. A to může trvat klidně i několik let. NFT nevyjímaje. Že jsou trhy a krypto zrovna dole, nic neznamená. Nikdy jsem úplně neoceňoval výtvory jako Bored Apes (pozn.: jedna z nejhodnotnějších sérií NFT vizuálů na světě). Ale technologie NFT mně stále dává smysl.

Co tě vedlo k tomu, že jsi na nové digitální trendy okolo kryptoměn naskočil hned v roce 2021?

Dnešní svět má mnoho dobrého, ale také řadu chyb. Jednou z nich je geograficky dost pokřivená ekonomika. Kryptoměny a hlavně Bitcoin v současné době ukazují cestu, která může extrémně centralizovanou ekonomickou architekturu světa aktualizovat na nový věk a společenské potřeby. Viděli jsme, že když Rusko zaútočilo na Ukrajinu, lidé začali vybírat úspory a ekonomika se začala dostávat do kolen. Stát ji musel uměle pumpovat nahoru. To se Rusku částečně povedlo. Nicméně i tak vzrostla inflace a měna se začala stávat bezcennou pro normální lidi. S trochou nadsázky se v Rusku začalo dít něco podobného jako před druhou světovou válkou. V tehdejším Německu vystřelila inflace marky doslova „to the moon“. A to jenom kvůli tomu, že v podobných situacích měnu zatěžují vnitrostátními problémy. Proto je tak potenciálně volatilní a nezáleží, jestli zrovna mluvíme o rublu, koruně nebo dolaru.

Kryptoměny tedy v dnešní ekonomice nabízejí alternativu?

Když se pár lidí rozhodne, může shodit jakoukoliv měnu během několika dnů. U kryptoměn tenhle problém odpadá právě díky jejich decentralizaci a systému, který je na celém světě stejný. Mnoho lidí ale může říct: „Vždyť za poslední rok krypto spadlo o 80 procent!“. Souhlasím, ale musíme zmínit dva důvody. Zaprvé jsou kryptoměny oproti ostatním měnám neuvěřitelně mladé a potřebují svůj čas, aby našli pravou hodnotu. Zadruhé na akciovém trhu, kde za minulý rok například akcie Netflixu spadly o 80 %, se kryptoměny chovají jednoduše jako technologické akcie, takže nešlo o zas takové překvapení.

JAF 34 ve své tvorbě sleduje rychlost i vyprázdněnost současné společnosti.

Jak s decentralizovaným systémem souvisí právě NFT?

Jde o další podkategorii, která celý systém utvrzuje. Nejdřív s NFT pracovali ajťáci, potom ho jako nový nástroj svého živobytí začali používat i umělci. Nicméně možnosti využití jsou mnohem širší, nejde jen o to kupovat série rozpixelovaných obrázků za přemrštěné ceny. Právě hudební kapely tím můžou lidem ukázat skvělý přístup k propojení a vzájemné podpoře. Například já NFT použil při propagaci svého debutového alba Empty skrze své 3D promo fotky, které si fanoušci můžou koupit a stanou se jejich jedinými vlastníky. Díky tomu, že se jedná o takzvaný non-fungible token, vzniká zde umělecká sběratelská hodnota. Záleží na zápalu fanouška, zda je ochoten ji přijmout a investovat do ní, nebo nikoliv. Uložit obrázek může každý, ale nikdo není zapsaný v blockchainu. Kouzlo spočívá v tom, že zapisujete unikátního vlastníka daného díla. 

Můžeme už nyní předvídat, kam až sahá potenciál nezaměnitelných tokenů?

Já je použil na úplně fundamentální bázi. Možnosti sahají mnohem dál. Zmínil bych jedinečné VIP lístky nebo streamovací služby typu Spotify, kdy člověk díky tokenu dostane přístup třeba k raritním skladbám. Viděl jsem nedávno jednu „roadmapu“ projektů, které se těmito novými platformami zabývají, a existují jich doslova desítky a desítky. Vznikají také metaverse avatary, které s vámi budou nedílně provázány – zde teprve začíná skutečně užitková cesta NFT pro širší veřejnost, nejen umělce. Máme úsměvné zkušenosti například se zahájením prezidentské kampaně Karla Janečka v metaversu, kde nikdo nebyl a celé to působilo dost cringe. Za pár let ale bude něco takového naprosto běžné. Lidé budou mít například Facebook, ale místo profilového obrázku zde bude jejich avatar, se kterým můžou ve světě Meta dělat, co chtějí.

Dokážou dnes čeští umělci za svou tvorbu dobře vydělávat díky NFT?

Hodně lidí se mě ptalo na NFT a projevili o něj velký zájem, ale co si budeme povídat. Celý kryptosvět je stále úplně na začátku. Třeba Bitcoin je s námi teprve něco málo přes 10 let. Jde o velice krátkou dobu pro etablovaní jakékoliv měny. Ačkoliv je Česká republika považována za „velmoc“ v kryptu, stále se bavíme asi jen o jednom procentu populace, které ví, o co vlastně jde. Podle mě mnoho investorů záměrně zůstává stranou a čeká, jakým směrem se NFT bude ubírat, nechtějí kupovat nesmysly jenom proto, že jsou v kurzu. Budoucnost NFTs je podle mě daná. Už nyní naše společnost žije a komunikuje z 50 % v digitálním světě. Stačí si uvědomit, jak často koukáme do telefonu nebo počítače a komunikujeme s ostatními. I když nejsem fanouškem metaverse, myslím si, že jde o přirozený vývoj společnosti, který bude s NFT nerozlučně spojen. Osobně znám z umělecké sféry jen pár lidí, kteří si díky NFT přivydělávají, ale jaká je realita? To ví jen oni sami.

Jak funguje platforma KnownOrigin, na které svá díla nabízíš?

Je to kurátorská platforma, kde umělce vybírají jednotliví kurátoři. Právě díky nim se dá spolehnout na vyšší úroveň daných uměleckých děl i samotných umělců, aby zde neobjevovaly jen vizuály opic. Na KnowsOrigin jsem se dostal díky Tomáši Vranovi, skvělému českému fotografovi, který se mnou na NFTs pracoval. Osobně jsem si zařídil portfolio ještě na platformě Foundation, která je trochu víc otevřená. Prodávám tam NFTs, které jde označit za alternativní vizuální mashupy ke každé jednotlivé písničce z mého alba Empty. Jeden song, jeden videoklip, jedno NFT.   

Čemu se konkrétně tvá virtuální díla věnují a co mají symbolizovat?

Celý vizuál odkazuje na koncept alba, tedy prázdnotu života světa kolem nás. Světlo a tma. Na první pohled reálné postavy, ale přitom prázdné skeletony postavené jenom z jedniček a nul. S Tomášem Vranou jsme se bavili o nové formě klasických kapelních fotek pro 21. století. Proto jsme si řekli, že je uděláme jako 3D fotogrammetrii. Jde o techniku, kdy fotograf nafotí jednotlivé lidi, místa nebo produkty z 360 stupňů kolem dokola, shora i zespoda. Tyto syrové fotky se potom nahrají do počítače a přetaví ve 3D model, s nímž si autor může dělat, co chce. Dávat mu různé textury, pokřivovat, měnit úhly a tak podobně.

Plánuješ ve formě tokenů vydávat i své budoucí hudební nahrávky?

Přemýšlel jsem o tom, ale současná technická kritéria mému nápadu moc nepřejí. Jak říkám, tenhle nový svět je teprve v plenkách a všechno se vyvíjí. Uvidíme do budoucna, jak se budou platformy aktualizovat. Nikdy neříkej nikdy.

Prohlédněte si blog České spořitelny, kde vývoj kolem NFT a kryptoměn sledujeme.

Začtěte se dál...

Zajímá vás, co může obsah přinést vám?

Dáme vaší značce obsah. publikum. dosah. relevanci. pozornost.