Rozumiju. Content hub, který spojuje českou a ukrajinskou kulturu

Proč jsme založili česko-ukrajinský magazín Rozumiju?

B017

Rozumiju. Content hub, který spojuje českou a ukrajinskou kulturu
Anya Gusakova, Veronika Čáslavská
20/02/2023
Proč zakládat magazín, který mluví k ukrajinskému i českému publiku? Hlavní inspirací nám byla naše Anya. Talentovaná fotografka a odbornice na sociální sítě, která do Prahy utekla z Oděsy. Od března 2022 je součástí našeho týmu. Tady je její pohled na začátky Rozumiju.

Nikdy jsem si nemyslela, že se něco takového přihodí. Válka na celém území mé vlasti? Rychlé rozloučení s rodinou, městem, přáteli? Vyčerpávající útěk do jiné země, tak vzdálené té mojí? Do 24. února 2022 nepředstavitelné. S ruskou invazí na Ukrajinu se ale všechno změnilo.

Rozhodli jsme se v podstatě hned. Dva dny po začátku války jsem se svým přítelem Stanem utekla z Oděsy. Prvního března, po dlouhé a stresující cestě Moldavskem, Rumunskem a Bulharskem, jsme se konečně dostali do České republiky. Jakmile jsme se trochu usadili, začala jsem se dívat po práci. Po hodinách googlování jsem našla volnou pozici v C3 Prague – shodou okolností zrovna sháněli experty na sociální sítě. Domluvili jsme se na spolupráci a už o pár týdnů později jsem seděla v kanceláři. Začala se však objevovat celá řada otázek, na které jsem hledala odpovědi. V lecčem si navíc byli nejistí i mí noví kolegové. Jak moc jsou si ukrajinská a česká kultura podobné? Jak spolu vůbec mluvit o válce? Do toho jsem řešila spoustu praktických záležitostí. Hledala jsem doktora, který by mluvil mým jazykem, řešila povolení k pobytu… Chybělo mi místo, které by mi pomohlo přijít podobným záludnostem na kloub a nabídlo zkušenosti těch, kdo už vše zvládli.

Tak jsme se rozhodli takové místo založit – v říjnu 2022 jsme spustili Rozumiju. Platformu, která ukazuje, jak porozumět novému prostředí i lidem kolem.

Co je Rozumiju?
Magazín, který:

  • Ukrajinským uprchlíkům pomáhá poznat českou kulturu a Čechům zase tu ukrajinskou. Například skrze tipy přímo od Anyi a její příběh.
  • Inspiruje a vypráví příběhy, se kterými se dokáže každý ztotožnit. Osudy jednotlivců dokládají, že každý uprchlík je především člověk, který nás může obohatit. Kulturně i osobnostně.
  • Podporuje vzájemné – a tak důležité – porozumění. Rovnou ve třech jazycích: ukrajinštině, češtině a angličtině.
  • Se skládá ze čtyř tematických kategorií: příběhy, zdraví, práce, kultura.

Jak Rozumiju stavíme a propagujeme?

Na Rozumiju najdete příběhy lidí, kteří uprchli před válkou na Ukrajině. Vysvětlují, kudy jejich cesta vedla, jak se dostali do Česka i jaké překážky museli překonat. Na každé vyprávění navazuje doplňující obsah – vždy se týká problému, který musel respondent vyřešit, nebo na story tematicky navazuje. Když jsme například přinesli příběh otce, který před válkou utekl se svým autistickým synem, v navazujícím obsahu jsme poskytli rady od psychologů a terapeutů, jak komunikovat s lidmi, kteří mají autismus. Pravidelně také zkoumáme vyhledávací dotazy, související s válkou na Ukrajině. I ty jsou inspirací pro další obsah.

Abychom dokázali zasáhnout relevantní publikum a nabídli užitečné informace co největšímu počtu uprchlíků, dostáváme k nim obsah skrze placené kampaně na Instagramu. Nepřetržitě také analyzujeme příspěvky, které si uživatelé ukládají nejčastěji. Jejich počet roste, stejně jako množství followerů a čas, který lidé tráví s naším obsahem. Čísla ukazují, že jsme se s Rozumiju trefili a o nápomocný obsah je zájem. Rádi bychom vytvořili aktivní čtenářskou základnu, která bude přicházet s novými tématy a podněty, a odpovídali na aktuální potřeby našeho publika. V současné situaci chceme pomáhat tím, co jako obsahová agentura umíme nejlépe: tvorbou užitečného a relevantního obsahu.

Máte v hlavě nápad nebo téma, které by se hodilo pro Rozumiju? Znáte Ukrajince, jehož příběh bychom mohli zpracovat? Ozvěte se, podněty vítáme.

Začtěte se dál...

Zajímá vás, co může obsah přinést vám?

Dáme vaší značce obsah. publikum. dosah. relevanci. pozornost.