Vykoupení z věznice floskulí a klišé

Jak se vyhnout písmenkové prázdnotě a proč jsou tyto výrazy jako ponožky v sandálech?

B016

Vykoupení z věznice floskulí a klišé
Monika Králová
31/01/2023
Máte co říct? Bezva. Povězte to ale bez klišé a floskulí. A když už po těchto výrazech sáhnete, pohrajte si s nimi. Vtipkujte, parodujte a nezapomínejte na jedno pravidlo: floskule a klišé jsou jako ponožky v sandálech.

Rozpoznejte floskule a klišé

Jak nepoužívat otřepané výrazy, když je jejich „otřepanost“ subjektivní? Zkuste si položit následující otázky:

  • Máte u některého z výrazů pocit, že ho slýcháte nebo čtete až moc často?
  • Přeskakujete při čtení daný výraz?
  • Irituje vás používání daného výrazu?

Odpověděli jste alespoň jednou ano? Pravděpodobně jste narazili na klišé či floskuli.

Co označujeme jako floskule a klišé? A kdy mají tyto výrazy, které nechybí na černých seznamech většiny copywriterských příruček, naopak přínos? V prvním díle zjistíte, jak můžou floskule text zabít, ale i vzkřísit.

Pište odpočatí

Kdy se klišé a floskule v textech objevují nejčastěji? Když jsme unavení nebo se na psaní příliš nesoustředíme. Volte proto slova nejen s rozvahou, ale i odpočatou hlavou.

Dejte si odstup

Podívejte se na text s časovým odstupem. Lépe tak odhalíte, zda jste při jeho tvorbě neztratili pozornost a nesáhli po nějakém klišé či floskuli. Při psaní je třeba se soustředit. Vždy se také hodí revize od další osoby – nezávislý pohled vám pomůže vyčpělé výrazy vyhmátnout.

Přeformulujte svůj text

Sáhli jste při psaní po vyčpělých výrazech? Floskule nebo klišé vymažte, zkraťte či zestručněte. Ač se vám tyto výrazy můžou zdát poetické a hluboké, pamatujte, že lepší je hovořit přímo a k věci. Anebo text přepište. Na klišé a floskule se nevztahují autorská práva, nebojte se je překroutit, aby byla aktuální, relevantní a zcela vaše. Pokud vás hned nenapadne jak, vraťte se k danému výrazu později, až vymyslíte originální formulaci.

Jak blbnout se slovy?

Pět zásad kyberbezpečnosti. Neztrácejte hlavu ani data

S kryptoměnami se zase roztrhl blockchain

Nachlazení? Na to vezměte med

Brexit nezná hranice. Jak mění evropskou ekonomiku?

Pořiďte si GPS. Tak se vám kolo ze řetězu neutrhne

Buďte vybíraví

Své vyjadřovací schopnosti si tříbíme čtením. Pečlivě vybírejte texty, kterým věnujete pozornost. Zkuste při čtení více přemýšlet o zvolených jazykových prostředcích – ať vám v hlavě neutkví slovo, které na první dobrou možná působí atraktivně, ale ve skutečnosti se jedná o jazykový plevel. 

Čtení pomáhá nejen s floskulemi, ale i s podnikáním. Zjistěte víc v našem dalším článku.

Pamatujte, že floskule a klišé jsou jako ponožky v sandálech

Floskule a klišé zaujímají v naší komunikaci důležité místo a zcela se jim vyhnout je téměř nemožné. Celý jazyk je vlastně plný klišé, když používáme stále dokola tatáž slova. A zda lze některé výrazy označit za klišé a floskule, je na našem subjektivním posouzení.

Vezměte si kdysi módní faux pax – ponožky v sandálech. Některé by ani nenapadlo se nad touto kombinací pohoršovat, jiní se za ni ostatním posmívají. A pak je tu ještě skupinka těch, kteří se rozhodli poslat ponožky v sandálech z módního pekla do módního nebe – na přehlídková mola značek jako Prada, Gucci nebo Louis Vuitton. Kam se zařídíte vy?

Začtěte se dál...

Zajímá vás, co může obsah přinést vám?

Dáme vaší značce obsah. publikum. dosah. relevanci. pozornost.